Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΑΜΕ!

Κείμενο της μετωπικής πρωτοβουλίας ΙΑΣΥ ΕΑΑΚ – ΑΡΔΙΝ για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της περίθαλψης και τις προοπτικές και τα καθήκοντα του υγειονομικού κινήματος.

Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Γενάρη του 2015, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φαίνεται πως μετά τα πέντε χρόνια μνημονιακής καταστροφής της Περίθαλψης και του ΕΣΥ ότι αναγνωρίζει, για αρχή, την δυσμενή κατάσταση, τα προβλήματα και τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας. Φαίνεται, επίσης, σε πρώτη φάση, να κινείται σε μια κατεύθυνση υλοποίησης συγκεκριμένων κινήσεων σε σχέση με τα οικονομικά, διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα του ΕΣΥ καθώς και ζητήματα που αφορούν στο παρόν αλλά και στην προοπτική των εργαζόμενων στην υγεία, μεταξύ αυτών και των γιατρών.

Το στοιχείο όμως που πραγματικά πρέπει να τονισθεί είναι ότι οι εξαγγελίες του Υπουργείου για το επόμενο διάστημα ναι μεν μπορεί να διαπερνούνται από το πνεύμα των αιτημάτων του Υγειονομικού Κινήματος των τελευταίων ετών, αλλά καλύπτουν σίγουρα μόνο ένα κομμάτι των αναγκαίων βημάτων για την ανασύσταση του ΕΣΥ και για την προάσπιση μιας πραγματικά Δημόσιας, Δωρεάν και Ποιοτικής περίθαλψης για όλους. Πιο συγκεκριμένα:
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Οι δεσμεύσεις του Υπουργείου για 2000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που αποτελούσε πάγιο αίτημα του κινήματος στην κατεύθυνση της επαρκούς στελέχωσης του ΕΣΥ, φαίνεται να έρχονται σε σύγκρουση με τις τελευταίες κυβερνητικές επιλογές στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς»

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: Παρά την αναγνώριση των κακών συνθηκών άσκησης της υπηρεσίας υπαίθρου, το να αποτελεί το αγροτικό προυπόθεση για την λήψη και όχι την έναρξη της ειδικότητας (όπως εξαγγέλεται) δεν αρκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι κίνητρα και στήριξη στον νέο γιατρό για να κάνει το αγροτικό του: αύξηση μισθων, επίδομα αγόνου, επίδομα μετακίνησης, καθώς και το να καταστεί προαιρετικό για την ληψη ειδικότητας.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Όπως και πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αποτελεί «καυτή πατάτα» για το υπουργείου υγείας τα ζητήματα των ειδικευομένων, τα νέα μέτρα και οι κινητοποιήσεις τους. Παρόλη τη δέσμευη του Υπουργείου για την μη εισαγωγή εξετάσεων για την έναρξη της ειδικότητας (επίσης πάγιο αίτημα των Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής και των αγωνιστικών τους αποφάσεων) και την παροχή δυνατότητας στους ειδικευόμενους για παράταση της ειδικότητας για 2 εξάμηνα, θεωρούμε πως πρέπει να ασκηθεί σκληρή πίεση και να διεκδικίσουμε σήμερα κιόλας αυτά που μας ανήκουν: καταβολή των δεδουλευμένων (μηνιάτικων και εφημεριών) άμεσα, υψηλότερους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ειδικευόμενους, αύξηση των θέσεων ειδιότητας. Πάγια, δηλαδή αιτήματα των ειδικευόμενων και των νέων γιατρών, καθώς και των αγωνιζόμενων φοιτητών των ιατρικών σχολών. Σε επιβεβαίωση αυτής της αναγκαιότητας είναι οι επισχέσεις των ειδικευόμενων γιατρών πρόσφατα πανελλαδικά, και της πίεσης που κατάφεραν να ασκήσουν στην ηγεσία του υπουργείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ κ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Η κατάργηση του πεντάευρου στα εξωτερικά ιατρεία και του μονόευρου για την συνταγογράφηση αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια αιχμή του δόρατος των αιτημάτων του κινήματος για μια περίθαλψη πραγματικά δημόσια και δωρεάν. Στο ίδιο πλαίσιο τίθεται και το αίτημα για την κατάργηση της ΕΣΑΝ, μιας ιδιωτικής εταιρίας στην οποία δόθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη η διαχείρηση των οικονομικών του ΕΣΥ με στόχο την σταδιακή υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα τους και τελικά την ιδιωτικοποίησή τους. Μεγάλη μάχη όμως χρειάζεται ακόμα να δωθεί για την αναστολή των κλεισιμάτων και των συγχωνεύσεων κλινικών και νοσοκομείων, με κατεύθυνση την επίτευξη επάρκειας του ΕΣΥ για την καλυψη των υγειονομικων αναγκών του λαού, σε αντίθεση με την προσπάθεια που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια για την μετακύληση του κόστους περίθαλψης στον ασθενή και για την διόγκωση και κερδοφορία του Ιδιωτικού Τομέα Περίθαλψης.

Τι πετύχαμε μέχρι τώρα – Τι κάνουμε από δω και πέρα…
Η υιοθέτηση μέρους των αιτημάτων του κινήματος από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να πετύχουμε τους στόχους μας! Οι αγώνες που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, η αυξανόμενη συμμετοχη στις συλλογικες διαδικασίες, οι κινητοποιήσεις, οι επισχέσεις, και οι απεργίες αποδείχθηκε ότι είναι ο μόνος δρόμος για να προασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, ο μόνος δρόμος για να νικάμε! Το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στα συλλογικά μας όργανα και στις διαδικασίες ώστε με έναν συγκροτημένο τρόπο να αγωνιστούμε και να πετυχουμε την εφαρμογή των αναγκαίων τομών για την ανασύσταση της Δημόσιας Δωρεάν Περίθαλψης και την αξιοπρεπή εργασία των υγειονομικών. Θα χρειαστούν νέες και σημαντικότερες συγκρούσεις του υγειονομικού κινήματος με τους «θεσμούς», τους δανειστές, το ΔΝΤ, την ΕΕ. Ρήξεις και αντιπαραθέσεις με όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τυχόν καταστροφικές πολιτικές για το ΕΣΥ, αλλα και συνολικά για τον λαό και για τον τόπο. Συλλογική διεκδίκηση και σφοδρή αντιπαράθεση του υγειονομικού κινήματος με τους «μονόδρομους» των συμβάσεων και συμφωνιών με τους «εταίρους», για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να συνεχίσουμε να νικάμε.



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ, ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου